![]()
Nedan finns klubbens regler: Stadgar § 2. Till medlem kan antagas varje medborgare som har intresse av sjöliv och sjösport och som är villig att anpassa sig efter klubbens regler och stadgar. Medlem inväljes av styrelsen efter skriftlig ansökan. § 3. Avgiften till klubben är en personlig andelsavgift, årsavgift samt för icke båtplatsägande medlemmar en medlemsavgift. Andelsavgiften, vars storlek är beroende av båtplatsens storlek, erlägges vid tilldelning av båtplats. Årsavgiften och medlemsavgiften, vars storlek fastställes vid årsmöte, erläggs senast den första mars varje år eller vid inträde i klubben. Medlem som antages efter den första oktober befrias från årsavgiften för innevarande kalenderår.
§
4. Båtklubbens angelägenheter handhas av en styrelse bestående av 5
ordinarie ledamöter. Dessa är ordförande, sekreterare, kassör och två
ledamöter. Klubben tecknas av ordförande och kassör var för sig. Styrelsen,
som sammanträder så ofta det är av behovet påkallat, åligger att verkställa
årsmötets beslut, att senast den 15 januari hålla kassabok behörigen
avslutad per den 31december, att hålla styrelsens protokoll, verifikationer
och övriga handlingar tillgängliga för revisorerna samt att till årsmötet
angiva årsberättelse. § 5. Ordföranden åligger att leda förhandlingarna vid klubbens och styrelsens sammanträden, att sammankalla styrelsen när han finner så nödigt eller då minst två av styrelsens ledamöter därom hos honom gör framställning, att förse justerade protokoll med sin påskrift, att vaka över att fattade beslut verkställes samt att i övrigt vaka över stadgarnas efterlevnad och klubbens intressen och att alltid vara klubbens representant. § 6. Sekreteraren åligger att på ordförandes uppmaning ombesörja kallelse till sammanträden, att vid dessa föra protokoll, att för underskrift framlägga utgående skrivelser vilka av sekreteraren kontrasigneras, att förvara klubbens protokoll och korrespondens samt förekommande handlingar. § 7. Kassören åligger att uppbära, förvalta och ansvara för klubbens kassa, att föra noggranna räkenskaper och fullständig matrikel över klubbens medlemmar och båtar, att vid årsmöte föredraga föregående års räkenskaper. § 8. Revisorernas antal skall vara två samt en suppleant. Deras uppgift är att löpande samt före varje årsmöte revidera och vitsorda kassörens kassarapport samt föredra revisionsberättelsen. I denna skall de lämna upplysning om klubbens ekonomiska ställning samt yttra sig om förvaltningen och styrelsens ansvarsfrihet. § 9. Ordinarie årsmöte, till vilket styrelsen kallar minst
10 dagar i förväg, skall hållas före mars månads utgång. § 10. Vid årsmöte, för vilket väljes särskild
ordförande och justeringsmän, beslutas och väljes enligt nedan angiven
ordning. Styrelsen väljes enligt följande: ordförande väljes för 1 år samt halva styrelsen vartannat år. Det senare förfarandet gäller även val av revisorer. Den avgående styrelsen kvarstår till mötets slut.
§ 11. Medlem, som ej
betalat gällande avgifter i fastställd tid, tillställs en påminnelseavi och
påförs en förseningsavgift vars storlek årligen fastställs av årsmötet. Om
påminnelseavin jämte förseningsavgifter ej betalas inom fastställd tid,
anses medlemmen ha utträtt ur klubben. § 12. Medlem, som motverkar klubbens intressen
eller genom olämpligt uppträdande skadar densamma, exempelvis uthyrning av
båtplats i andra hand utan styrelsens medgivande, kan uteslutas. För
uteslutning krävs att 2/3 av de vid styrelsemötet närvarande ledamöterna
biträder förslaget om uteslutning. § 13. Förslag om stadgeändring och förslag om klubbens upplösning kan framställas endast på ordinarie årsmöte. För beslut om ändring alternativt om upplösning fordras 3/4 majoritet av de närvarande vid två på varandra följande möten, varav ett skall vara årsmöte. Vid beslut om upplösning skall klubbens skulder och tillgångar fördelas enligt beslut taget vid samma tillfälle. § 14. Skulle tvist angående tolkningen av stadgarna uppstå, avgör styrelsen den rätta tolkningen. Ordningsregler för Sommarro småbåtshamn (gällande från 960401) 1. Vid färd inom hamnområdet skall varsamhet iakttagas
samt hastigheten nedbringas så att skada ej uppstår på bryggor eller
andra båtar. Miljöplan för Sommarro Båtklubb
Inledning Syfte Sommarro Båtklubbs (SBK) miljöplan syftar till att dokumentera hur vi inom klubben ska arbeta för en god miljö. Det innebär att tydliggöra hur vi implementerar krav och rekommendationer, som ställs på vår verksamhet genom lagar, förordningar och på andra sätt. Som en viktig del ingår också att utbilda och informera våra medlemmar med syfte att öka miljömedvetenheten. Målsättning En förutsättning för att driva en båtklubb är att verksamheten kan bedrivas på ett miljömässigt och långsiktigt hållbart sätt. SBK ska därför arbeta för att minska den negativa påverkan på miljön. Våra medlemmar ska tycka att miljöarbetet är viktigt och vilja bidra till att skapa förutsättningar för ett rikt båtliv i balans med naturen. Dokument
SBKs
miljödokument består av: Tillämpning och målgrupper Innehållet i miljöplanen ska vara känt av alla klubbmedlemmar och i medlemskapet ingår en skyldighet att följa de regler och anvisningar som den innehåller. Innehållet ska också i tillämpliga delar göras känt för andra som vistas och verkar inom klubbens område, t ex medlemmars anhöriga. Kontroll och uppdatering av miljöplanen SBK ska ha en miljöplan som stödjer vårt miljöarbete och vår verksamhet väl. För att uppnå det revideras den regelbundet och anpassas till nya och förändrade krav och rekommendationer inom och utom klubben. Styrelsen fastställer miljöplanen och ansvarar för att den följs och uppdateras regelbundet.
Miljöansvarig är Olli
Lathi. Beskrivning av Sommarro båtklubb
SBK ligger i Enköpings Kommun och har ca 100 båtar i
hamnen med båtplats. Dessutom har SBK ca 50 varvsplatser för
vinteruppläggning. Antalet medlemmar är cirka 120. Hamnen ligger i närheten
av Bredsands Camping söder om Enköping. Policy
SBK vill uppfattas
som en seriös och ansvarstagande båtklubb som är väl lämpad att bedriva sin
verksamhet på nuvarande plats. Som en del i den ambitionen ska SBK och deras
medlemmar med gäster sträva efter att så långt som möjligt minimera negativ
miljöpåverkan av verksamheten genom att: Regler och anvisningar Reglerna omfattar alla miljörelaterade åtaganden som målgrupperna har. Allmänt Vi strävar efter att så långt som möjligt minimera miljöpåverkan av verksamheten genom att agera på ett miljöriktigt sätt i båtutnyttjandet. Genom vårt medlemskap i Svenska Båtunionen (SBU) har vi tillgång till god support för att förstärka och utveckla vårt miljöarbete i SBK. Det åligger varje enskild medlem att följa aktuell lagstiftning och föreskrifter samt SBKs miljöplan. Den enskilde medlemmen ansvarar själv för att ta del av SBKs information om miljön. En medlem som bryter mot SBKs miljöplan och regler kan uteslutas ur klubben. Hamnområde och varv Varje båtägare skall efter sjösättning och upptagning se till att inte täckningsmaterial eller avfall av olika slag blir liggande kvar på uppställningsplatsen. Vid täckning får inte dunkar med miljöfarligt innehåll användas som tyngd till presenningar. Varje medlem som har sin båt i sin tilldelade båtplats och/eller har den vinterförvarad på uppläggningsplatsen är skyldig att delta i klubbens gemensamma städ- samt arbetsdagar om så påkallas. Sopor och avfall I SBK hjälps vi åt att hålla snyggt och rent genom att plocka upp skräp vi ser samt påkalla styrelsens uppmärksamhet på eventuellt miljöfarligt avfall i vårt område. Miljöfarligt avfall får under inga omständigheter förvaras i anslutning till båtarna inom SBKs område ens under kortare perioder. Respektive medlem ansvarar själv för rätt hantering och även för borttransport av sina sopor och sitt avfall. Hur olika sorters avfall ska hanteras framgår i Avfallshanteringsplanen. Toalettavfall Toalettavfall från båtar är ett ökande problem i både Östersjön och Mälaren. Toalettavfall i båtar skall tömmas på godkända tömningsstationer i närområdet eller där annan lämplig tömningsstation finns. Drivmedel, oljor, färg m.m. För att skona vår miljö, bör medlemmarna i största möjliga mån använda de miljövänliga drivmedel och oljor som finns att tillgå. Tillåtna bottenfärger förändras från år till år och växlar beroende på båtens användning. Båtar som rör sig i Mälaren och Östersjön, det vill säga mellan olika biotoper (bräckt och sött vatten) är mindre utsatta för växtangrepp. Inom SBK får endast av myndigheter tillåtna och för båtens aktionsradie lämpliga bottenfärger användas.
Följande gäller: Vid renskrapning samlas skräp över duk. Vid slipning av båtar skall anordning för uppsamling av färgrester användas. Glykol, spillolja och färgrester får inte släppas ut på marken utan lämnas till kommunens återvinningscentral. Vid lackering och övriga målningsarbeten skall båtägaren ombesörja god täckning för att undvika onödigt spill till luft och mark. Även i övrigt bör klubbens medlemmar använda de material och medel, t.ex. vid rengöring, som bäst skonar miljön.
SBKs kollektiva ansvar Informationsspridning SBKs miljöplan delges till alla medlemmar samt finns anslagen på klubbens anslagstavla och på hemsidan: www.sommarrobåtklubb.se. På årsmötet hålls stående information om klubbens miljöplan som en separat punkt. I samband med introduktionen av nya medlemmar och vid vårstädningen sker en muntlig information till alla medlemmar om hur miljöarbetet sker i klubben samt eventuella nyheter och tips. Utbildning En god kunskap bland klubbens medlemmar om problem, ansvar och tänkbara lösningar är viktig. SBK. ska fortlöpande analysera behovet av utbildning och genomföra sådan när det är påkallat. Tillsyn SBKs styrelse ska genom klubbens miljöansvarige genomföra regelbundna miljötillsyner inom hamnområdet. De syftar till att kontrollera och säkerställa efterlevnaden av miljöplanen. Brister protokollförs och åtgärdas så snart det är möjligt. En sammanfattning redovisas på årsmötet.
"the General Data Protection Regulation", på svenska: Dataskyddsförordningen, har till syfte att stärka skyddet för fysiska personer vid hantering av personuppgifter. En personuppgift är information som kan identifiera en fysisk person som är i livet. Exempel på personuppgift är namn, telefonnummer, personnummer, postadress, E-postadress m m. Sommarro Båtklubb för ett medlemsregister med personuppgifter (uppgift om namn, postadress, telefonnummer, E-postadress), båtplats och uppgift om betald medlemsavgift. Dessa uppgifter behöver föreningen för att skicka ut fakturor och kontakta deltagare vid olika aktiviteter. Dessutom sker fotografering vid föreningens aktiviteter. Fotona kan används utan namnuppgift på föreningens hemsida. Observera att inga personnummer eller födelseår registreras. Inga personuppgifter lämnas ut till tredje part. Personuppgiftsbiträde (PuB) i föreningen är Sven-Erik Åberg. Föreningsregistret uppdateras av PuB och delas med ordföranden. Medlemmarna informeras hur vi hanterar personuppgifterna genom särskild information i samband med utskick av årets faktura samt på hemsidan. Medlemmarna kan vända sig till PuB för att få registerutdrag (avseende egna uppgifter) och för att anmäla förändringar i personuppgifterna. Medlemmarna godkänner föreningens hantering av personuppgifter i och med tecknande och förnyelse av medlemskap. Medlemsregistret ska så långt möjligt hållas aktuellt. Medlemmarna ansvarar för att meddela förändringar i personuppgifterna till PuB. Tidigare medlemmar stryks ur registret så snart PuB fått kännedom om utträde. Medlem som ej betalt årsavgift enligt stadgarna avförs ur registret.
|